In de blogs van onze collega’s delen zij hun eigen, persoonlijke verhaal.

Aflossingsblij, was dat wel altijd verstandig?
4 mei 2020

Aflossingsblij, was dat wel altijd verstandig?

Directeur van Huismerk, Edsel de Graaf deelt zijn visie over het "Aflossingsblij" aflossen van hypotheken en de gevolgen.

We zien in huidige de markt een tweedeling. Enerzijds de Nederlanders die sinds de corona-crisis een stuk minder inkomsten hebben, anderzijds zijn er delen van de bevolking die juist extra sparen nu vakanties er niet inzitten, horecagelegenheden gesloten zijn en dagjes weg niet mogelijk zijn. Voor bedrijven en zelfstandigen heeft de overheid een steunpakket beschikbaar gesteld, maar zeer waarschijnlijk zal niet iedereen gecompenseerd gaan worden. Een economische recessie lijkt onafwendbaar.

Die eerste groep, die de afgelopen jaren als gevolg van de economische voorspoed besloot extra af te lossen op de hypotheekschuld, heeft juist nu dat appeltje voor de dorst hard nodig. De financiële investering leek destijds een goede investering, maar de iets lagere maandlasten staan in geen verhouding tot de huidige behoefte aan financiële armslag. In veel gevallen werd geen beroep gedaan op een adviseur, die de consequenties bij inkomensterugval door bijvoorbeeld werkloosheid, kon voorrekenen. Natuurlijk had niemand kunnen bevroeden dat de crisis er zo hard en massaal in zou hakken, maar dat in individuele gevallen het inkomen kon terugvallen leek voorspelbaar.

Gelukkig bieden hypotheekaanbieders mogelijkheden tot een tijdelijke stop van het betalen van rente en aflossingen, maar wat als dat niet voldoende is? Een beroep doen op de hypotheekverstrekker om de hypotheek weer iets te verhogen lijkt kansloos. Vaak is de ruimte er wel in de waarde van de woning ten opzichte van de lening, maar aanbieders zullen er niet toe bereid zijn met het argument dat dit leidt tot overkreditering, aangezien het huidige inkomen onvoldoende is.

Toch zou ik er voor willen pleiten dat onder bepaalde voorwaarden cliënten die hun inkomen tijdelijk grotendeels of geheel hebben zien wegvallen door de huidige maatregelen de mogelijkheid krijgen om hun lening te verhogen om zo deze periode door te komen. Ik denk hierbij met name aan ZZP’ers en mensen met een nul-uren contract die zodra de maatregelen enigszins verlicht worden weer bij hun opdrachtgevers aan het werk kunnen.

Zorg goed voor jezelf en elkaar.

Aansluiten bij Huismerk?

Ontvang meer informatie Maak een afspraak